BUĞDAY BİTİ NEDİR?

Evlerimizde ya da depolarda olan tahıl tanelerinin büyüklüklerine bağlı olarak, buğday biti ‘Sitophilus granarius’  boyutu farklılık gösterebilir. Yetişkin bir buğday böceği yaklaşık olarak 3 mm ila 5 mm uzunluğundadır.  Çiğneyici ağız tipi ve uzun burun vücut kısımlarına sahiptirler. Buğday bitkisinde boyut olarak küçüktürler fakat mısır bitkisinde oluşumları daha büyük şekildedir.

Larvaları bacaksız olan buğday biti uçamazlar ve yetişkin renkleri kırmızımsı ve kahverengindedir.

 

BUĞDAY BİTİ ZARARI

Buğday böceği, tahıl biti veya tahıl ambarı biti, bir böcek olduğunu tahıl taneleri üzerinde yemler ve birçok yerde yaygın bir zararlı olarak yaşamlarını devam ettirirler.

Buğday biti depo zararlısı olarak da bilinir. Buğday biti zararı olarak hasat sonrası depolarda depolanmış tahıllarda önemli hasara sebebiyet verebilirler.

Ev buğday böceği dişileri çok sayıda yumurta bırakırlar. Yumurtadan çıkan larvalar beslenmek için tahıl tanelerinin yerler. Ev buğday biti marketten alınan pirinç, yulaf, arpa, buğday, mısır kısacası bakliyatlardan evlere bulaşır ve özellikle mutfak kısımlarında ürerler.

Bakliyatları açtıktan sonra kontrol etmek ve eğer içinde buğday biti görüldüyse paket direkt olarak atmak gerekir. Eğer ki evinizde bir tane bile buğday bitine rast geldiyseniz eğer acilen üremesini durdurmak için buğday biti ilaçlama ya da ambar biti ilaçlama yapmanız gerekecektir

 

BUĞDAY BİTİ YUMURTASI

Buğday böceği dişileri 30 ila 250 arasında buğday biti yumurtası bırakırlar. Genel olarak da her bir buğday veya pirinç tanesine bir yumurta bırakılırlar. Tahıl tanesi içine bırakılan yumurtalarda larva ve pupa aşaması tahıl tanesi içinde meydana gelir.

Buğday biti larvası, pupa haline gelene kadar tahılın içinde beslenirler. Sonrasında geliştiklerinden dolayı tahılda bir delik açarak ortaya çıkarlar. Seyrek olarak tahıl tanesinin dışında yaşamlarını sürdürürler.

Yaşam döngüleri ise yaz aylarında yaklaşık olarak 4-5 hafta kadar sürer. Daha düşük sıcaklıklarda gelişimleri ise 18-20 haftaya kadar çıkabilir. Buğday biti ne kadar yaşar? Buğday böceğinin yetişkinleri ortaya çıktıktan sonra 8-10 aya kadar yaşayabilirler.

Doğada bulunmayan uzun burunlu siyah böcek sadece tahıl depolarında ve evlerin mutfak kısımlarında bakliyat gıdalarını insanların yiyecek saklama durumlarında bulunurlar

 

BUĞDAY BİTİ İLAÇLAMA

Buğday bitleri; buğday, pirinç, yulaf, çavdar, arpa ve mısır gıdalarına zarar veren haşerelerdir. Yaşam alanlarınızda görüldüğünde yayılmayı önlemek için buğday biti ilaçlama şirketi yardımı almanız gereklidir. Ruhsatlı buğday böceği ilaçlama servisleri bitleri tespit ederek evlerde ve depolarda daha fazla zarara uğramadan sorunun çözümü için gerekli uygulamayı yapacaklardır.

Büyük depolarda ise ilaçlama biraz daha zordur ve çoğunlukla istila edilmiş bir depolama tesisindeki tüm tahılların maalesef ki imha edilmesi gerekecektir. Boşaltılan depolama tesisi buğday böceği ilaçlama yapılarak tekrar yayılmasını önlenmesi sağlanmalıdır. Bu bite karşı seçeceğiniz ilaçlama şirketlerinin belgeli ve ruhsat sahibi olmasına özen gösterilmelidir. Aksi takdirde yayılma önlenemez ise alanlarınıza çok fazla zarar vereceklerdir.

 

BUĞDAY BİTİ NASIL OLUŞUR?

Buğday biti, marketlerden bakkallardan alınan pirinç, buğday, arpa, mısır gibi tahılların paketlerinin kontrolsüz açılmasıyla evlerimize bulaşır. Açık ya da paketli olarak alınan bu tahıllardan 1 tanesinde bile varsa evlerimizde istemeden çoğalmaları olasıdır.

Bu bulaşmaları önlemek için ise bu tahılları, bir buzdolabında veya dondurucuda, tercihen cam veya metal kaplarda, sıkı kapaklı kaplarda saklanmalı ve az miktar kilolarda satın alınarak depo edilmelidir.

Tahılı kontrol ederken delikli taneler görülürse eğer, tahıllarda yetişkin buğday bitleri veya tahıl çekirdeklerini dikkatlice inceleyin. Başka bir yöntem ise onları suya batırarak yüzeye çıkarmaktır. Erken tespit edildiğinde tahılların evde uzaklaştırılması ve buğday biti ilaçlama yapılması tek etkili çözüm olabilir.

 

BUĞDAY BİTİ NASIL YOK EDİLİR?

Pirinç biti ilaçlama için kullanılan ilaçların önemi büyüktür. Belirli dozların ayarlanarak evlere, iş yerlerine, depolara kısacası alanlara teknolojik alet ve ekipmanlarla uygulanması bu böceğe karşı başarı sağlayacaktır. Ruhsatlı pirinç biti ilaçlama servisleri personelleri Sağlık Bakanlığı Onaylı buğday biti ilacı seyreltme oranı, uygulama oranı, seçilen aletler ile çözüme bir adım daha yaklaştırırlar.

Buğday biti ilaçlama ve periyodik olarak denetimi aslında yayılmayı önlemenin anahtarıdır.

 

Haşere Talep Formu